donderdag 20 oktober 2016

Klimatisering productiehal eenvoudig terugverdiend

WILA in ontwikkeling

“De Belangrijkste reden voor klimatisering was de stabiliteit van de machines. Betekende vroeger de tijd 
om de machines op te starten een enorme daling in de productiviteit, met de stabiele temperatuur 
die we nu in de hal hebben gaat dit stukken sneller. Het scheelt me elke dag zo’n drie uur.” Een gesprek met de heer B. Kroeze, Director of Manufacturing and R&D bij Wila.

Productiviteit bevorderend

Productiviteit bevorderen is het motto van Wila. 
In alles. “Onze gehele organisatiestructuur is daarop aangepast.”vertelt de heer Kroeze. “Intern proberen we zo efficiënt mogelijk te werken. De product- en procesontwikkelingen vormen de pijlers van het bedrijf, samen met de automatisering en robotica. Wanneer je je product zo rationeel mogelijk maakt, haal je er het meeste voordeel uit. We streven naar 7 dagen, 24 uur per dag productie. Bij één van onze producten, met een volledig geautomatiseerd proces halen we dat ook.”

Stabiele temperatuur voor precisie gereedschap

Waar plaatbewerking toegepast wordt, kent men Wila als dé leverancier van de gereedschappen voor de kantpersen. Wila levert dan ook alles wat tussen de bovenbalk en de onderbalk van de kantpers zit. Dit gebeurt in vier grote productiehallen. In de eerste drie hallen komt het ruwe materiaal binnen, worden er gereedschappen van gemaakt, worden deze gehard en gestraald. In de laatste hal, een nieuwe hal worden de gereedschappen precisie geslepen. De eerste drie hallen zijn voorzien van de Colt Tristar luchtbehandelingssystemen, in combinatie met natuurlijke ventilatie-eenheden, type EuroCo. De nieuwe hal is echter volledig geklimatiseerd met de compacte klimaatinstallatie, type Tristar Cooling met een rooftop warmtepomp. Deze zorgt voor een optimale binnenluchtkwaliteit. De heer Kroeze: “In deze hal vindt de eindbewerking plaats. Dit precisie slijpwerk ligt in het µ-bereik. De machines die hiervoor gebruikt worden zijn duur en moeten zoveel mogelijk draaien. De belangrijkste reden voor klimatisering was dan ook de stabiliteit van de machines. Vroeger kostte het een paar uur om ze op te starten, maar met de stabiele temperatuur die we nu in de hal hebben gaat dat veel sneller. Het scheelt me elke dag 3 uur. Ik kan nu de machines ’s nachts zelfs uitzetten. Dus ik zie nu al dat we het terugverdiend hebben.”

Prettige werkomstandigheden

“Natuurlijk is het een plezierige bijkomstigheid dat de mensen in een gekoelde omgeving kunnen werken. Dit en de milieuvriendelijke aspecten van de warmtepomp hebben een duidelijke rol gespeeld bij de keuze voor dit systeem. Een weloverwogen keuze, nadat we vooraf veel mogelijkheden onderzocht en referentiebezoeken afgelegd hebben.” aldus de heer Kroeze.

Klimatisering productiehal eenvoudig terugverdiend

® WILA 2022 - Webdesign & CMS: Frappant