woensdag 29 november 2017

Hoe om te gaan met aanladen?

4 manieren om je gereedschap schoon te houden

Iedereen die met een kantpers werkt kent het probleem: aanladen. Tijdens het buigen hechten deeltjes van het plaatmateriaal of de walshuid zich aan het ondergereedschap. Die aanlading, ook wel opbouw genoemd, is een regelrechte aanslag op je ondergereedschap en het plaatmateriaal. En daarmee een aanslag op je productiviteit! Vier manieren om de aanslag te voorkomen:

1 - Handmatig schoonmaken
De eerste en meest voor de hand liggende methode: regelmatig poetsen met bijvoorbeeld Scotch-Brite. Werkt prima, maar is érg arbeidsintensief en dus holt je productiviteit achteruit. Dat was nou net niet de bedoeling. 

2 - Olie & Teflon-spray
Het aanbrengen van een olie of een teflonspray op de plaat helpt om aanlading te voorkomen. Máár: wat je aanbrengt moet ook weer verwijderd worden. En dus ben je extra tijd kwijt aan het schoonmaken van de plaat. Niet handig.

3 -  Folie en kantdoek
Vaak zit op het plaatmateriaal een wit/blauwe folie die het materiaal gedurende het gehele proces beschermt. Nadeel is echter dat je alleen met grote inloopradii kunt werken, anders beschadigt het plaatmateriaal alsnog. Door kantdoek te gebruiken tussen het gereedschap en de plaat voorkom je grotendeels deze beschadiging. Echter het kantdoek ligt los op het gereedschap waardoor het makkelijk verschuift en is dus niet handig in gebruik.  

4 - Pas je gereedschap aan
Je kunt ook kiezen voor een andere V-groef vorm. Gereedschap met een grotere inloopradius geeft een smallere aftekenlijn waardoor de plaat meer zal afrollen in plaats van afglijden (‘schrapen’). Dit vermindert de aanlading.

5 - Gebruik een coating 
De meest efficiënte en afdoende oplossing bij gebruik van verzinkte plaat  is het ondergereedschap
voorzien van een coating. Door gebruik te maken van ondergereedschap met een OZU-ZN coating is aanlading niet langer een probleem. 

Het advies van WILA

Kies bij gebruik van verzinkte plaat voor ondergereedschap met een OZU-ZN coating. Dit levert een flinke stijging van productiviteit op, waardoor de investering zich snel terugverdient. Schoonmaakbeurten behoren tot het verleden, er treedt minder plaatschade op, je hebt een langere standtijd van het ondergereedschap en minder kans op vastzitten van de plaat in de groef waardoor automatisering met een robot mogelijk is. Een investering in ondergereedschap met OZU-ZN coating is een investering in productiviteit!


Meer weten over de WILA OZU-ZN coating?

Kijk op https://www.wila.nl/OZU-ZN. Of vraag meteen een offerte aan via aanvragen@wila.nl of door te bellen met +31(0)573 289 850.

OZU-ZN-coating

Hoe om te gaan met aanladen?

View Page
® WILA 2020 - Webdesign & CMS: Frappant