dinsdag 3 juli 2018

Hoe compenseer je het doorbuigen van een kantpers?

Bombeersysteem zorgt voor constante buighoek over hele lengte product

Bij het buigen van plaatmateriaal op een kantpers vervormen de boven- en onderbalk door de krachten die vrijkomen. Dit leidt ertoe dat de kantpersgereedschappen tijdens de buiging niet meer parallel staan, waardoor hoekafwijkingen in het product ontstaan. Om dit te voorkomen moet de doorbuiging in zowel de boven- als de onderbalk gecompenseerd worden. Dit kan met behulp van een bombeersysteem.

Een bombeersysteem compenseert het doorbuigen van de kantpers. Het is belangrijk dat de compensatie over de héle machinelengte plaatsvindt omdat de indringdiepte van het bovengereedschap in het ondergereedschap exact gelijk moet zijn over de hele machinelengte*. Bombeersystemen zijn er in een mechanische en een hydraulische uitvoering. 

-Hydraulische bombeersystemen

Een hydraulisch bombeersysteem maakt gebruik van een of meerdere cilinders in de onderbalk van de kantpers. De vervorming per cilinder is instelbaar; door afstemming tussen de cilinders ontstaat een bolling van de onderbalk. Hoe meer cilinders worden toegepast, hoe nauwkeuriger de doorbuiging van de kantpers gecompenseerd kan worden. In zijn meest basale vorm (één of enkele cilinders) heeft een hydraulisch bombeersysteem een te lage resolutie om de doorbuiging nauwkeurig te kunnen compenseren. Voor een meer nauwkeurige compensatie heb je meer cilinders nodig die je individueel kunt aansturen. Daardoor ontstaat echter een veel complexere, en dus dure en kwetsbare regelkring.


-Mechanische bombeersystemen

Een mechanisch bombeersysteem ondersteunt de ondergereedschappen over de gehele lengte van de kantpers door middel van wiggen. Er zijn verschillende mechanische systemen op de markt. WILA heeft in zijn bombeersysteem reeksen van wiggenparen ondergebracht in twee doorgaande lijsten, die in tegenovergestelde richting kunnen bewegen. Deze zogenaamde bombeerspieën bestaan uit een serie nauwkeurig berekende, verschillende hellingshoeken. Door de ene spie ten opzichte van de andere spie over elkaar te schuiven wordt een kromming tot stand gebracht waarmee je zeer nauwkeurig de doorbuiging van de kantpers over de hele lengte kunt compenseren. Het onderbrengen van de wiggenparen in spieën heeft nog een bijkomend voordeel: je kunt ze onder een tweede hellingshoek bewerken en daarmee ook in dwarsrichting over elkaar bewegen. Hierdoor kun je een Ty compensatie bewerkstelligen waarmee te allen tijde de machinenauwkeurigheid kunt kalibreren.

Het advies van WILA

Het grote voordeel van elk bombeersysteem – mechanisch én hydraulisch - is dat de operator geen kennis hoeft te hebben van het buigproces om de doorbuiging van de kantpers te kunnen compenseren. Echter, in situaties waarin buignauwkeurigheid heel belangrijk is, heeft een hydraulisch bombeersysteem aanzienlijke tekortkomingen. Een hydraulisch bombeersysteem kan, door zijn lagere resolutie, de doorbuiging van de kantpers niet nauwkeurig compenseren en is bovendien niet in staat plaatselijk een afwijking in verticale richting (y-richting) te compenseren. Het mechanische bombeersysteem van WILA kan dit wel: de spieën volgen de doorbuiging per zetting nauwkeurig en maken correcties mogelijk wanneer de belasting wijzigt. Daarnaast kan met de dwarsverstelling gecompenseerd worden voor plaatselijke afwijkingen in verticale richting. Dit maakt het mechanische bombeersysteem van WILA in alle gevallen extreem nauwkeurig. 

tx-ty 
Het verstellen in Tx- en Ty richting om doorbuiging van de kantpers te compenseren.


Welk bombeersysteem past het beste bij uw situatie? 

Laat WILA per situatie de juiste bombeercurve voor uw kantpers berekenen. Onze Technical Sales Engineers vertellen u graag over de mogelijkheden van de verschillende bombeersystemen. Bel +31(0)573 289 850 of stuur een mail naar aanvragen@wila.nl

* Rekenvoorbeeld: Bij een V-groef van 8mm en een indringdiepte verschil van 0,06mm is er al een afwijking waar te nemen van 1,5 graad op de gebogen hoek. 

Hoe compenseer je het doorbuigen van een kantpers?View Page
® WILA 2022 - Webdesign & CMS: Frappant